APŽVALGA #3 – PõHJALA BREWERY

Gali pasirodyti keista, kodėl ši apžvalga ne naujienų? Juokaudamas galiu atsakyti, kad naujienos interesantus pasiekia greičiau, nei mes jas atsivežame, nes egzistuoja tokia Estonian Craft Beer Club prenumerata, bet iš tiesų, beklijuodamas šį tekstą pagalvojau, kad keletas naujienų kurias mes gauname kas mėnesį puikiai papildo tam tikras pačios Põhjalos turimas kategorijas. Todėl šioje apžvalgoje trumpai papasakosiu jums kas sudaro geriausios Estijos alaus daryklos asortimentą ir kaip jis suskirstytas.

CORE RANGE  

Tai nuolatinis asortimentas. Šiuo metu Põhjalos nuolatinį asortimentą sudaro 11 skirtingų alų, karts nuo karto jis yra peržiūrimas ir pakeičiamas, bet dažniau papildomas, nei sumažinamas. Nuolatinį asortimentą šiuo metu sudaro:

Orange Gose – rūgštusis vokiškas kvietinis elis su apelsinais;
Öö – imperinis Baltijos porteris;
Kosmos – jūsų pamėgta New England IPA;
Uus Maailm – sesijinė West Coast IPA;
Virmalised – visiškas Põhjalos flagmanas, populiariausias jų alus, neseniai atnaujinta tradicinė West Coast IPA;
Tundra – nealkoholinis amerikietiškas šviesusis elis;
Prenzlauer 0 – nealkoholinė naujiena ir naujausias nuolatinio asortimento narys, Berliner Weisse su avietėmis;
Pilky – vokiškas lageris paturbintas amerikietiškais apyniais;
Õhtu – ruginis/avižinis porteris;
Must Kuld – vienas geriausių porterių pasaulyje, patenkantis į daugelį top‘ų;
Rye River – ganėtinai paprastas ruginis elis;

Užsienio rinkose ir žinoma pačioje Estijoje core range produkciją jūs dažnai rasite prekybos centrų lentynose, o lemiamą faktorių šio asortimento sudaryme dažniausiai suvaidina kaimyninės Skandinavijos ir Suomijos rinkos. Būtent jos dažnu atveju padiktuoja kuris alus nuguls į nuolatinį asortimentą, o kuris galbūt iš jo pasitrauks. Visai neseniai būtent taip nutiko ir su Rye River, kuris nuolatiniame asortimente atsirado dėl Suomijos rinkos poreikio.

Įdomu yra tai, kad tokiu nuolatiniu asortimentu gali džiaugtis tik Europos valstybės. Nors Põhjala sparčiai auga tiek JAV, tiek Azijos rinkose, bet patys aludariai nėra linkę į tas šalis siųsti savo karčiojo ar šviesiojo asortimento. Retai kada, nebent „iš antrų rankų“, jūs rasite Põhjalos IPA ar lagerius ne Europoje. Kaip man pasakojo patys estai – jie tiesiog nenori rizikuoti produktų kokybe ir tolimojo eksporto rinkoms siūlo tik rūgščiuosius, tamsiuosius ir stipriuosius savo alus. Išimtis buvo padaryta tik Põhjalos laikinajam taproom‘ui Pekine, kuriame buvo galima rasti ir keletą IPA ar lagerių.

SPECIALS

Põhjalos alaus darykla garsėja savo nuolatiniais eksperimentais. Dažniausiai juos skirsto į Seasonal (sezoninę) ir One-Off (vienetinę) linijas, bet bendrai abi jos krenta į Põhjalos specials kategoriją. Šios serijos pagrindinis tikslas yra praplėsti savo stilių asortimentą ir aludarystės žinias, dalinantis naujienomis ir eksperimentuojant. Tokiu būdu asortimentas papildomais naujais ir dar nebandytais arba rečiau sutinkamais stiliais. Būtent šioje kategorijoje nugula ir collab‘ai su kitomis alaus daryklomis, kurie itin suaktyvėja prieš ir po Tallinn Craft Beer Weekend.

Naujausi Specials kategorijos pavyzdžiai pas mus:

Vikerkaar – imperinis vokiškas rūgštusis kvietinis gose stiliaus alus su rabarbarais ir rozmarinais;
Cheescake Island – imperinis baltiškasis porteris, kurį įkvėpė sūrio pyragas, verdamas su laktoze, vanile ir apelsino žievele;
Pime Öö Hazelnut – imperinis stout‘as verdamas su lazdyno riešutais;
Wind Forecast – bendras darbas su Verdant alaus darykla, imperinė New England IPA su specialiomis Verdant mielėmis (vienetinis leidimas);
Neukölln  - kreminis Berliner Weisse su juodaisiais serbentais (sezoninis);
Prenzlauer Berg – vasarinis Berliner Weisse su avietėmis (sezoninis);

Ši Põhjala Brewery kategorija yra pati plačiausia ir labiausiai dominantį skonių ieškantį vartotoją. Nenuostabu, kad ir jūs dažniausiai itin teigiamai pasitinkate būtent specials serijos produktus.

CELLAR SERIES

Tamsiausia ir intensyviausia Põhjalos kategorija. Turbūt pavadinimas geriausiai apibūdina viską, ką reikėtų žinoti apie šią seriją – tai yra tamsūs, intensyvūs, šilkiniai, raumeningi, statinėse brandinti tamsieji eliai. Serija kurioje dominuoja stout‘ai ir porteriai, bet kaip patys aludariai sako – ši serija taip pat atriša rankas patiems netikėčiausiems eksperimentams. Põhjalos alaus darykloje naudojamose konjako, burbono, viskio, šerio, tekilos ir kitų stipriųjų gėrimų ar vynų statinėse gimsta neįtikėtino intensyvumo eliai, kuriuos kartais išleidžia tokius, kokie yra, o kartais blendina (maišo) tarpusavyje. Dėl tokių eksperimentų kartais galite sulaukti visiškai netikėtų posūkių vieno ar kito alaus skoniuose, aiškios arba paslėptos statinės, gaivaus arba nesvietiškai intensyvaus elio.

Keletas Cellar Series naujausių pavyzdžių pas mus:

Vaquero Breakfast – tekilos ir burbono statinėse brandintas imperinis stout‘as su čili pipirais;
Vanilla Pillow – maišytas stiprusis elis iš šerio, burbono ir konjako statinių su dviguba vanilės doze;
Maplelicious – imperinis tamsusis elis brandintas kanadietiško klevų sirupo statinėse;
Armchair Detective – lengvai rūkytas imperinis baltiškasis porteris, brandintas skirtingose XO konjako statinėse ir vėliau sublendintas;
Pime Öö Islay BA – imperinis stout‘as brandintas škotiško viskio statinėse iš Ailos (Islay) regiono;

Ši Põhjala Brewery kategorija yra labiausiai imli laikui ir aludario žinioms. Dėl šios priežasties Cellar Series alūs dažniausiai nešioja ir aukščiausią kainos žymeklį, bet taip pat suteikia ir naujus, nepatirtus ir kainą atitinkančius pojūčius.

FORREST SERIES

Kol kas, tai ko gero yra mažiausia ir rečiausiai atnaujinama Põhjalos alų serija. Tačiau pačių aludarių galvose ji užima itin svarbią vietą, nes šį kategorija yra glaudžiai susijusi su estiškomis tradicijomis. Miškas Estijos gyvenime yra palikęs gilų įspaudą, tiek kultūroje, tiek ir virtuvėje, bei receptuose. Būtent šis palikimas ar įspaudas ir yra įprasminamas Forest serijoje. Čia susipina estiški augalai, miško ingredientai, estiška liaudies medicina, aludarystės tradicija ir archajiški alaus gamybos principai. Tokiame kokteilyje gimsta keisčiausi alūs, tarkime su bravykais ar beržų sula.

Ši serija, nors ir rečiausiai atnaujinama, bet turi kelis savo atstovus ir pas mus:

Forest Banger – imperinis stoutas su šermukšniais, kadagiais ir rūkytu salyklu (vienetinis);
Torm – imperinis vokiškas rūgštusis gose stiliaus kvietinis su bruknėmis, viržiais ir medumi (sezoninis);

Kartais šios Forest serijos eksperimentai prigyja ir būna perkeliami į sezoninį eksperimentą, bet dažniausiai Põhjalos tikslas yra pristatyti vienetinius eksperimentus ir supažindinti vartotojus su vietiniais ingredientais.

Visas Põhjala Brewery naujienas ir laiko patikrintus gėrimus rasite čia:

https://www.alausbiblioteka.lt/collections/pohjala-ee

Įdomu, kuris iš Põhjala Brewery alų ar kategorijų jūsų mėgstamiausias, todėl nepatingėkit – šaukit komentarą mums į Facebook arba virtuali@alausbiblioteka.lt

Cheers!